De geschiedenis van Strik-Strida

Bouwbedrijf Strik

Hendricus Cornelis Theodorus Strik, geboren 13-07-1889.

Met deze man is het eigenlijk allemaal begonnen, wonend aan De Heemstraat in de Haagse schilderswijk begon Hendricus Strik in zijn jongensjaren als metselaar/voeger.

Al snel bleek dat Hendricus een ondernemend man was en begon omstreeks 1920 een bouwerij dat al snel uitgroeide tot een zeer groot bouwbedrijf.

Hendricus was een perfectionist, en dat bleek ook wel uit zijn bedrijf, hij wilde alleen maar de beste materialen leveren en 1e klas personeel in zijn bedrijf hebben rondlopen. Hendricus was een serieuze bouwer die zelfs zijn eigen architect (architect Strik, overigens geen familie) inschakelde voor heuse bouwprojecten.

Enkele van zijn grote projecten die Hendricus Strik (Bouwbedrijf Strik) heeft gebouwd zijn:

  • Vreeswijkstraat te Den Haag
  • Savornin Lohmanlaan te Den Haag
  • Stokroosstraat te Den Haag
  • Perenstraat te Den Haag
  • Monstersestraat / Delftselaan te Den Haag (hoek, ronding)
  • Lubeckstraat te Den Haag
  • Theresiastraat te Den Haag
  • Thorbeckelaan te Den Haag
  • Oostsingel te Delft

Uit deze lijst blijkt wel dat het zeker in die tijd echt een groot bouwbedrijf was.

Toen begon de 2e Wereldoorlog en dat verwoestte uiteindelijk het bedrijf.


Nadat de 2e Wereldoorlog was afgelopen startte Hendricus weer zijn bouwerij, maar nu samen met zijn broer Bertus Strik, geboren 15-09-1891. De reden van deze samenwerking was het feit dat het risico om alleen iets op te bouwen te groot was.

Hendricus Strik nam een aantal zoons in dienst, Joop Strik als timmerman, Henk Strik als metselaar, Jan Strik als uitvoerder en later ook nog Kees Strik als betonvlechter.

Bouwbedrijf Strik werd uiteindelijk opgeheven in het begin van de jaren 60, dit doordat Hendricus Strik overleed en er van te voren was bepaald dat bij de 1e die overleed, het bedrijf zou worden opgeheven, iets wat dus ook gebeurde.

Strida IJzerwaren & Hout / huishoudelijke artikelen

Wilhelmus Johannes Petrus Strik, geboren 13-12-1924.

Wim Strik was een van de 7 zoons van Hendricus Strik die we eigenlijk nog niet eerder in dit stukje geschiedenis zijn tegengekomen, dit omdat het vanaf het begin eigenlijk al een zelfstandig man is geweest. Wim Strik had naast zijn broers Joop, Henk, Jan en Kees nog 2 broers en 2 zussen genaamd Bertus, Theo (Die later het bekende Strik kassa’s opstartte), Toos en Bets.

In de 2e Wereldoorlog heeft Wim in de arbeidsdienst gezeten, daarna is hij ondergedoken in de Segherstraat (nr.15) tot het einde van de 2e Wereldoorlog. In die vreselijke periode heeft Wim zelfs nog ‘lijkenkisten’ gemaakt om zo toch nog wat te kunnen verdienen.

Na de 2e Wereldoorlog begon Wim Strik voor zichzelf te klussen bij mensen thuis, daarna is hij huishoudelijke artikelen en IJzerwaren gaan verkopen in de Segherstraat in Den Haag, dit deed hij vanuit de werkplaats/pakhuis van zijn vader Hendricus. Wim bleef daarnaast ook nog klussen voor vader Hendricus voor het onderhoud van de huizen en later nam Wim het pakhuis aan de Segherstraat over van vader Hendricus.

Enige tijd daarna ruilde Wim zijn pakhuis met die van ene Jan Vos (Garagebedrijf), en verkaste derhalve naar de Vaillantlaan te Den Haag, waar hij ook nog is van woning ruilde met een buurvrouw en zodoende ook op de Vaillantlaan kwam te wonen. (Wim Strik woonde eerst met z’n vrouw Carolien van Dalen aan de Tollenssestraat te Den Haag)

Wim huurde dit van Verseput (Groothandel in schoonmaakartikelen), en later kocht hij het pand inclusief 2 achtergelegen pakhuizen.

Wim Strik begon Strida (Strida komt van STRI & van DAlen en betekend in het zweeds ‘strijdlustig’)

Aan de Vaillantlaan nr. 44, later kocht hij een winkelpand aan de Vaillantlaan nr. 109 waar huishoudelijke artikelen werden verkocht.

Wim kocht niet veel later het pand (winkel pand + 2 etages) naast het pand van nr. 44 en de winkel op nr. 109 werd weer verkocht.

In het pand van nr. 38 werden eerst weer huishoudelijke artikelen & keukens verkocht en bleef nr. 44 de ‘hout en gereedschappen’ afdeling.

Op een gegeven moment is nr. 38 volledig ingericht op IJzerwaren en gereedschappen, en nr. 44 werd gebruikt als opslag, dit was de opstap tot het Strida doe het zelf centrum.

De winkel ontwikkelde zich daarna uitstekend mede door de inbreng van zijn zoon Hendricus Lambertus (Eric) Strik.

STRIDA doe het zelf centrum

Hendricus Lambertus Strik, geboren 01-08-1957.

Hendricus Lambertus, oftewel Eric Strik kwam eind jaren ’70 bij zijn vader in de zaak werken na eerst voor een aantal andere werkgevers te hebben gewerkt.

Dit moest namelijk van Wim omdat hij ervaring moest opdoen bij anderen.

De inbreng van Eric was weldegelijk te merken want de zaak werd grondig gemoderniseerd en uitgebreid, want naast de IJzerwaren / gereedschappen en hout werden er ook elektra, loodgieters en verf artikelen verkocht.

Strida werd een begrip in Den Haag, zelfs in de donkere Decembermaand, want mede door Eric was Strida een van de populairste vuurwerk leveranciers van Den Haag, hierbij hielp zijn broer Hans en een aantal anderen tevens ook mee.

Aan al het moois komt een eind, zo ook aan de periode van Strida. De wijk verloederde en de Gemeente had plannen om er nieuwbouw te gaan plaatsen, het geen ook gebeurde.

Strida werd uit het pand gekocht en op 31 Januari 1992 moest het gehele pand leeg worden opgeleverd.

Strik-Strida Onderhoudswerken

Die dag, 31 Januari 1992 was dus een speciale dag maar ook een dag later, 1 februari 1992 was Speciaal want toen startte Eric zijn nieuwe bedrijf Strik-Strida onderhoudswerken.

Vanuit het nieuw gekochte pand aan de Tak van Poortvlietstraat 107, ging Eric van start.

Het was voor Eric niet de makkelijkste periode maar met hard werken kon hij het bedrijf draaiende houden, en met de hulp van vader Wim (busje/pand) ging het allemaal best wel goed.

Na een tijd alleen en met z’n tweeën te hebben gewerkt (hij had een tijd 1 personeelslid) heeft Eric op z’n top 3 personeelsleden gehad.

De zaak draaide goed, en op 1 Januari 1998 kwam zijn zoon Jeroen Strik ook bij hem in dienst, en Op 1 Januari 2003 trad Jeroen toe tot de V.O.F.

Strik-Strida Bouwkundig Onderhoud

Alsof de geschiedenis zich herhaalde werd ook Strik-Strida grondig door Jeroen en Eric aangepakt en werd de zaak zo opgebouwd en uitgebreid als dat het nu is, een professioneel en goed georganiseerd bedrijf dat (net zoals in het verleden) staat voor kwaliteit en service.

In die korte periode heeft Strik-Strida een kleine metamorfose ondergaan, zo is de naam aangepast in Strik-Strida Bouwkundig Onderhoud, is er flink geïnvesteerd in machines en bedrijfsauto’s en is het logo van het bedrijf ook gemoderniseerd.

Strik-Strida is trouwens nog lang niet klaar, iedere dag willen wij (Eric en Jeroen) U het beste bieden, en ook wij hebben de ambitie om alles nog beter georganiseerd te krijgen.

Wij hopen dat U genoten heeft van de prachtige historie van ons bedrijf…

Eric & Jeroen Strik

Strik-Strida vastgoedservice